Google Ads

Google Ads Eşleme Türleri

Google Ads eşleme türleri ile ilgili kullanıcıların aklında pek çok soru bulunabiliyor. Bu konuda eşleme türleri ile ilgili önemli bilgilere değineceğiz.

Google, günümüzün en önemli şirketlerinden birisi olarak bizlerin karşısında yer alıyor. Kullanıcılar, firmanın geliştirmiş olduğu pek çok kampanya türü içerisinden kendine uygun olanı kullanarak kendi hizmetlerinin satışı için değerlendirebiliyor. Örneğin; Google Ads kullanan bir reklamveren, bu platform sayesinde kendi şirketinin Arama Ağı kampanyalarında potansiyel müşterilerinin arayabileceği anahtar kelimelerde gözükerek ürün/hizmetinin satışı gerçekleştirebilmektedir.

Google Ads Eşleme Türleri

Temel olarak Google Ads eşleme türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Geniş eşleme
  • Sıralı eşleme
  • Tam eşleme

Eşleme Türü

Geniş Eşleme

Sıralı Eşleme

Tam Eşleme

Örnek yazımaraç kiralama“araç kiralama”[araç kiralama]
AnlamıReklamlar, anahtar kelimeniz ve benzeri anlam taşıyan aramalarda gösterilir.Reklamlar, “araç kiralama” kelimesi geçen ve benzer anlam taşıyan aramalarda gösterilir.Reklamlarınız, tam olan eşlenmesin istenilen aramalarda gösterilir.
SeviyeSerbest eşleşmeOrta düzeyde eşleşmeSıkı eşleşme

Google Ads kullanıcılarının merak ettiği konulardan birisi eşleme türlerinin ne anlama geldiği. Öncelikli olarak bu konu hakkında siz değerli okurlarımıza bilgiler sunalım. Anahtar ifade, firmanın hedef kitleyi daha iyi belirlemesi için kullanılan bir terim. Bu terim ile birlikte hedeflenen kitleye hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün oluyor. Örneğin oyuncak mağazası işletiliyor ve yeni gelen bir ürünün reklamı yapılmak isteniyor. Bu ürün oyuncak top olsun. Bu ürünün reklamı yapılırken anahtar ifade “oyuncak top” ve buna benzer ifadeler olmalı ki Google’da buna benzer arama yapanlar reklam ile karşılaşabilsin veya bu konuda araştırma yapanlar web sitelerinde bu reklama denk gelebilsin.

Bazen arama ifadeleri konusunda bazı farklılıklar yapılması gerekebilir. Geniş eşleme ve tam eşleme gibi kavramlar da bu noktada devreye giriyor. Örneğin kurumsal bir üye, reklamı daha çeşitli kullanıcılara göstermek için geniş eşlemeyi kullanırken belirli bir kullanıcı kitlesini hedeflerken tam eşlemeye ihtiyaç duyar. Google Ads eşleme türleri arasında yer alan eşleme türleri geniş eşleme, sıralı eşleme ve tam eşleme olarak bulunsa da buna ek olarak negatif anahtar ifadeler hakkında da bilgi sahibi olunmalı ki bu konu daha iyi anlaşılsın.

Geniş Eşleme (Broad Match)

 

Google Ads panelinde ilk olarak sisteme eklediğinizde gelen eşleme türü geniş eşlemedir. Aksi belirtilmediği sürece tüm anahtar kelimeler geniş eşleme olarak eklenmektedir.

Geniş eşlemede yer alan reklamlar, seçilen anahtar kelimeye bağlı olarak kelimeyle alakalı olduğu düşünülen aramalarda gösterilir ancak bu aramalardan bir kısmı seçilen anahtar kelimeleri doğrudan içermeyebilir. Bu durumda aslında daha az anahtar kelime ile daha fazla trafik çekilmesini sağlamaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken konu; çekilen bu çok sayıda trafiğin bizim anahtar kelimelerimizle olan ilgi düzeyidir.

💡Ne zaman kullanılmalı?

– Bu eşleme türü eskiye nazaran oldukça iyi bir aşama kaydetse de hala riskler içermekte. O yüzden kullanıldığında özellikle smart bid (akıllı teklif) stratejileri ile birlikte kullanılması tavsiye edilmekte.

– Trafik çekme amacıyla özellikle yeni anahtar kelime fikri edinme, kaybettiğiniz hacmi yeniden yakalayabilme adına bu anlamda değerlendirilebilir.

Örnekte de görüleceği üzere; araç kiralama kelimesi geniş eşleme olarak eklenmiştir. Birbiri ile çok yakın anlamlara sahip anahtar kelimelerin eklenmesi tavsiye edilmemektedir. Örneğin; “araç kiralama” ile birlikte “kiralama araç” kelimelerin bir arada kullanılması gibi. Çünkü; her iki anahtar kelimede de sistemin sadece birini seçip o kelimeye fırsat verecek olmasıdır. Fakat burada ikisini de eklemeniz, maliyet-performans anlamında olumsuz bir sebebe yol açmadığını da belirtmek lazım.

Sıralı Eşleme (Phrase Match)

Sıralı eşleme, geniş eşlemeye göre biraz daha daraltılmış bir eşleme türü olarak nitelendirebiliriz. Seçilen anahtar kelimenin anlamını içeren aramalarda, kelimenin anlamına yakın ima edilen sözcüklerde reklamlar gösterilebilir. Tüm bunlara rağmen sadece ürün/hizmetlerimize yönelik aramalarda gösterilir.

Sıralama eşleme türü kullanım biçimi olarak seçilen sözcüğün başına ve sonuna tırnak (“ ) işaretleri konulmaktdır. Örn: araç kiralama anahtar kelimesi gibi.

💡Ne zaman kullanılmalı?

– Dönüşüm beklediğimiz ve trafik kalitesi arttırmayı beklediğimiz kampanyalarda kullanmayı mutlaka tavsiye ederiz.

Tam Eşleme (Exact Match)

Daha kontrolcü ve daha fazla hakimiyete olanak sağlayan eşleme türü ise; tam eşlemedir.  Bununla birlikte tabii ki diğer eşleme türlere göre; daha az potansiyel arama sayısına sahiptir. Tam eşleme türü; köşeli parentez [ ] ile gösterilir ve sözcükler bu köşeli parantez arasında yer almaktadır. Örn: [araç kiralama] anahtar kelimesi gibi.

Anlamı ise; “sadece bu köşeli parantez içerisinde yer alan sözcükler arandığında göster “ demektedir. Zamanla Google’un arama teknolojisinde yaptığı geliştirmelerle birlikte burada da bir esneklik sağlanmış. Sadece aranan sözcük değil, yakın varyasyon, yazım yanlışları gibi anlamsal olarak yakın olan ifadelerde bu eşleme türünde tetiklenmektedir.

Negatif Anahtar Kelimeler

Reklamlarımızı; belirli bir ürün/hizmet ya da sözcük grubunda çıkmasını istemediğimiz durumlarda bu sözcükleri engelleyebiliriz. İşte bu işleme negatif anahtar kelime ekleme diyoruz. Örneğin; araç kiralama hizmeti veren bir şirketiniz var sadece filonuzda Opel marka araçları kiralıyorsunuz. Bu durumda Opel markası dışındaki aramaları hariç tutmak isteyebilirsiniz. Bu sayede kullanıcı sizden olmayan bir hizmet için reklamınız boş yere gösterilmeyecek olup maliyet yaratmasının önüne de geçilmiş olacaktır.  

Google Ads Eşleme Türleri

Özet ve Sıkça Sorulan Sorular

  • En yüksek trafik getirenden en düşük trafik getiren eşleme türü sıralaması

Geniş Eşleme -Sıralı Eşleme – Tam Eşleme

  • Eşleme türleri ifadeleri

Geniş eşleme = kelime direkt yazılır başına, ortasına, sonuna bir ifade eklenmez

Sırala eşleme= Tırnak işareti ” ” (kelimenin başına ve sonuna eklenir)

Tam eşleme = Köşeli parantez [ ] (anahtar kelime köşeli parantez içerisine eklenir)

 

 
 

Gökhan Tüz

Dijital Pazarlama Uzmanı Gökhan Tüz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu