Google Ads

Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nedir & Nasıl Düşürülür?

Bu içeriğimizde web sitemiz için önemli olan Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) hakkında bilgi vereceğiz. Bu metriği şöyle düşünebiliriz:

Fiziksel bir mağazamız mevcut ve insanlar önünden geçerken mağazaya bakıyor ama dikkat çekmediği için yoluna devam ediyor. Hemen Çıkma Oranı da bu şekildedir. İnsanlar web sitemize gelir, bakar fakat ilgisini çekmediği için veya siteden kaynaklı başka bir sorundan dolayı site içerisinde hiçbir aksiyon almadan veya başka bir sayfayı ziyaret etmeden siteden ayrılır.

İçindekiler

Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nedir?

Bounce rate (Hemen çıkma oranı), sitenizi ziyaret bir kullanıcının sitenizde başka hiç bir sayfaya tıklamadan sitenizden ayrılma oranını ifade eden yüzdesel bir metriktir.

Google ise bu metriği “etkileşim azlığı” olarakta adlandırmaktadır. Bu oran web siteleriniz için oldukça önemlidir. Çünkü bounce rate (hemen çıkma oranı) metriği size web sitenizdeki sayfaların bilmediğiniz problemlerini ve sitenize gelen kullanıcıların davranışları hakkında oldukça önemli bir yol göstericidir.

Kısaca açıklamak istersek bir kullanıcı sitenize gelir ve herhangi bir etkileşimde bulunmadan sayfadan ayrılır ise hemen çıkma durumu oluşur.

bounce rate nedir google analytics

Kullanıcılar Neden Bounce Eder?

Sitemizi ziyaret eden bir kullanıcının siteyi bounce etmesinin birden çok faktörü mevcuttur. Siteyi ziyaret eden bir kullanıcı aradığı sayfaya rahatlıkla ulaşamaz, kafa karıştırıcı bir web site ile karşılaştığı zaman, kötü bir kullanıcı denemeyi yaşadıktan itibaren siteyi bounce eder.

Sayfa Beklentileri Karşılamamıştır

Sitemizi ziyaret eden kullanıcının en dikkat ettiği kısım sayfamızda aradığı içeriğe anında ulaşabilmesidir. Sayfamızı ziyaret eden bir kullanıcı sayfada aradığını kolaylıkla bulamadığı anda sayfadan çıkışını gerçekleştirir. Kullanıcının bounce etmesini engellemek amacıyla sayfa hızına, sayfada aranılan içeriğe ulaşım kolaylığına, sayfa tasarımına dikkat edilmelidir.

Kafa Karıştırıcı Tasarımlar

Kafa karıştırıcı tasarımlar kullanıcının siteyi bounce etmesinin bir diğer faktörüdür.  Çok kafa karıştırıcı web sitelerde kullanıcı aradığına rahatlıkla erişemez ve bounce ettikten sonra muhtemelen bir sonraki arayışında bizim sitemize girmeyecektir. Burada dikkat edilmesi gerekenler, menü, kategori ve sınıflandırma, sade ama açıklayıcı şekilde yapılabilir.

Kötü UX

  • Kullanıcıya uzun metinler okutmak

Kullanıcılar bir arayüzü kullanırken, arayüzün kendisine değil yapacakları eyleme odaklanırlar. Bundan dolayı metinleri okumak yerine tararlar. Kullandığınız her kelimenin belirli bir amacı olduğuna emin olana kadar tüm gereksiz kelimelerden kurtulmanız önerilir.

  • Tasarım jargonu ile anlatımı zorlaştırmak

İyi bir kullanıcı deneyimi için metinlerde teknik dil kullanmak yerine herkesin anlayacağı şekilde sade ve basit bir dil kullanılmalıdır.

  • Kullanıcıları iyi yönlendirememek

Bir hata meydana geldiğinde kullanıcı ile basit iletişim kurmak en önemli etkenlerden biridir. Kullanıcı sitede bir hata ile karşılaştığı zaman o hatayı mümkün olan en basit dille ifade edip kullanıcıyı çözüme doğru yönlendirmeniz gerekmektedir.

  • Arayüz ve metin uyumsuzluğu

Kurallar doğrultusunda tasarlanmış arayüzü doğru metinle bir araya getirerek deneyimi inşa etmenizde önem vardır.

  • Olumsuz bir dil kullanmak

Olumsuz kelime kullanımından olabildiğince kaçmanız çok önemlidir. Amacımız kullanıcıyı azarlamak ya da ona kötü hissettirmek değil, daima yapıcı bir dil kullanmak olmalıdır.

Kullanıcıların Aradıklarını Tam Olarak Karşılanması

Sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı sitenize girdiği anda ilgili sayfada dikkat çekici ve anlaşılabilir bir metinle karşılaştığı anda sitenizde gezinme süresi daha da artar. Bu yüzden metinlerinizin hedef kitlenizin isteği ve dili ile uyuşmasına büyük önem göstermeniz gerekmektedir. Bu senaryoda kullanıcının size olan sadakat duygusu artacak ve bundan sonra sitenizi daha sık ziyaret edecektir. Aksi durumda karmaşık, ne anlatılmak istendiği belirsiz bir sayfada oturum oranınız biraz daha düşecektir.

Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nasıl Hesaplanır?

Google Analytics, Bounce Rate yani hemen çıkma oranını sizler için otomatik hesaplar ve bunu sizlere bir yüzdesel metrik olarak sunar. Ama Google’ın nasıl bir hesaplama yaptığını bilmekte yarar vardır. Şimdi gelin Google bu hesaplamayı nasıl yapıyor onu inceleyelim;

Siteyi hemen terk eden kişilerin sayısını siteyi ziyaret eden toplam kişilerin sayısına bölüp, çıkan rakamı 100 ile çarparsanız, bounce rate(hemen çıkma oranı)’nı bulmuş olursunuz.

Örnek vermek gerekirse: Sitenizi toplam 6000 kişi ziyaret etmiş ise ve bunlardan 2000 tanesi ana sayfa haricinde başka bir sayfaya uğramadan ayrılmış ise,

“(siteyi terk edenler / toplam ziyaretçi sayısı) x 100 = Bounce rate (hemen çıkma oranı)” formülü kullanılarak,

(2.000/6.000) x 100 = 33,33 bounce rate (hemen çıkma oranı) bu şekilde hesaplanabilir. %33,33 bounce rate (hemen çıkma oranı) olarak bulunmuştur.

Anasayfa için yapacağınız bu hesaplamayı tek sayfa için veya belli segmentteki sayfalar için de yapabilirsiniz.

Site Seviyesindeki Hemen Çıkma Oranı

Bir tarih aralığında web sitenizdeki tüm sayfalardaki hemen çıkma oranını web sitesindeki tüm sayfalara giriş oranına böldükten sonra 100 ile çarparsanız sitenin tüm sayfaları bazında gerçekleşen bulunulan tarih aralığındaki hemen çıkma oranı bulunur.

Sayfa Seviyesinde Hemen Çıkma Oranı

Tekrardan belirli tarih aralığında belli bir sayfadaki hemen çıkma sayısını o sayfanın toplam giriş sayısına veya rakamına böler ve sonucu 100 ile çarparsanız baktığınız tarihte belirlenen sayfa için hemen çıkma oranını bulabilirsiniz.Aşağıdaki örneği gelin inceleyelim:

sayfa seviyesi bounce rate (hemen çıkma oranı)

Bu alt kategoride web sitemizde bulunan sayfaların hemen çıkma oranını görmekteyiz. Bazı sayfaların normal hemen çıkma oranının üzerinde olduğu görülmektedir. Burada yapmamız gereken hemen çıkma oranının yüksek olduğu sayfaları inceleyip kullanıcının neden hemen çıktığını, sitede kafa karıştırıcı veya işlem yapmayı zorlaştıran neler olduğunu tespit edip hemen çıkma oranının yüksek olduğu sayfaları iyileştirmemiz gerekmektedir. Sayfaları hedef kitlemize göre uyarlayıp, basitleştirip kullanıcı odaklı bir deneyim sunmamız gerekmektedir.

Segmentlenmiş Seviyesinde Hemen Çıkma Oranı

Belirli bir tarih aralığında sitede ‘aynı kategoride bulunan sayfalar’ gibi belli segmentteki sayfalarda gerçekleşen hemen çıkma sayısını aynı segmentteki sayfaların toplam giriş sayısına bölüp 100 ile çarptıktan sonra segmentlenmiş bounce rate yani hemen çıkma oranını bulabilirsiniz. Aşağıdaki örneği gelin inceleyelim:

segmentleşmiş seviye bounce rate (hemen çıkma oranı)

Hemen çıkma oranına baktığımız zaman organik trafiğimizin %68,12 olduğunu görmekteyiz. Yani bu da demek oluyor ki organik aramadan gelen kullanıcılar web sitemizde aradığını bulamıyor, web site açılış hızımız yeterince iyi değil, içerik yeterince dikkatini çekmiyor veya  aradığı içeriği bulmak için sitemizde gezinirken zorlanıp geri çıkıyor.Buradaki çözüm yolumuz web sitemizi basitleştirmek, web site hızımızı kontrol etmek, daha dikkat çekici içerikler sunmak ve web sitemize içindekiler kısmı eklemek olabilir.

Ücretli trafik metriğine baktığımız zaman hemen çıkma oranımızın %72,25 olduğunu görmekteyiz.Bu oranın böyle olmasının sebeplerinden biri reklamlarımızda hedef kitlenin iyi seçilememiş olması olabilir. Öte yandan reklam metinlerimizde kullandığımız başlık ve açıklamalar sitenin içerisindeki içerik ile uyuşmuyor olabilir. Burada çözüm yolumuz net başlık ve açıklama kullanmak olabilir. Diğer yandan hedef kitlemizi tekrardan gözden geçirebiliriz.

Geri gelen kullanıcıların hemen çıkma oranının %70,01 olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi sitede yapılması gereken iyileştirmelerin yapılmaması olabilir.

Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Neden Önemlidir?

Tabii öncelikle bounce rate yani hemen çıkma oranı sitemizi veya sitemizdeki belirli sayfadaki sorunları görmemizi, analiz etmemizi ve bu sorunları düzenlememiz gerektiğini bize söylemek ister.

Hemen çıkma oranı web sitenizin başarısının çok önemli bir göstergesidir diyebiliriz.

Sitenize gelen ziyaretçiler hemen sitenizi terk eder ise siteniz çok fazla dikkat çekmiyor anlamına gelmektedir.

Sitenizin hızlı performans gösterip göstermediğini görmek için hemen çıkma oranını dönüşüm oranı ile not edebilirsiniz. Eğer ikisi de düşük ise bu gerilemeye neyin sebep olabileceğini gözlemleme ve sitenizi daha gezilebilir, kullanıcı dostu ve daha hızlı yüklenebilir hale getirmek için harekete geçmek büyük önem arz etmektedir.

Yüksek bir bounce rate (hemen çıkma oranı) Google’a sitenizin arama yapanlar için uygun olmadığını belirleyebilir. Bu sebepten, arama motoru sitenizi sıralamalarda düşürebilir ve sitenize daha az trafik gelmesine sebep olabileceğini unutmayınız. Daha az trafik, işletmeniz için ciddi etkilere neden olabilir.

Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nasıl Kontrol Edilir?

Bounce rate yani hemen çıkma oranını görmek için Google Analytics’i kullanabilirsiniz.

Hemen çıkma oranınızı görmek için yapmanız gerekenler Google Analytics’e girdikten sonra sol tarafta bulunan “Davranış”a ve sonrasında “Genel Bakış” alt kategorisine tıklayabilirsiniz.

bounce rate nasıl kontrol edilir

Daha farklı sayfalar için bounce rate yani hemen çıkma oranını görmek istiyorsanız, bunu “Site İçeriği” kategorisinde yine “Davranış” alt kategorisinde bulabilirsiniz.

Google Analytics UA vs GA4 Bounce Rate Karşılaştırması

Google Analytics şu anda iki veri toplama teknolojisine sahiptir. Bunlar Universal Analytics ve GA4 teknolojisidir.

Her ikiside hemen çıkma oranını farklı bir şekilde ele alır.

Universal Analytics, hemen çıkma oranını şu şekilde tanımlamaktadır: “Sayfayla etkileşimin olmadığı tek sayfalık oturumların yüzdesi.”

Yani bir ziyaretçi sayfanıza gelir, içeriğinizi birkaç dakika inceler ve ardından ayrılırsa, oturum hemen çıkma olarak sayılır.

UA panelinde hemen çıkma oranı şu şekilde gözükmektedir:

universal analytics bounce rate

GA4 teknolojisinde ise durum biraz daha farklıdır. GA4 hemen çıkma oranını şu şekilde tanımlar:  “Katılımlı oturumlar olmayan oturumların yüzdesi.”

Etkileşimli oturum, 10 saniye veya daha uzun süren, bir veya daha fazla dönüşüm olayı veya iki veya daha fazla sayfa görüntülemesi içeren bir ziyarettir.

Yani bir ziyaretçi sayfanıza gelir, içeriğinizi 10 saniyeden fazla inceler ve ardından ayrılırsa, oturum hemen çıkma olarak sayılmamaktadır.

GA4 panelinde hemen çıkma oranı şu şekilde gözükmektedir:

google analytics 4 bounce rate (hemen çıkma oranı)

NOT: Google, 1 Temmuz 2023’te Universal Analytics’i kullanmayı bırakacağı için bu ayrımı aklınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

İdeal Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Ne Kadar Olmalı?

Dünya genelinde internet sitelerinin tamamı üzerinde araştırma yapıldığı zaman hemen çıkma oranı için belirli bir ortalama değere kavuşmuştur. Bu değerler sektörden sektöre farklılık gösterebilmektedir. Ancak bu değerler bulunulan sektör için ideal oran kabul edilmektedir. Bounce rate (hemen çıkma oranı) ortalamalarını şu şekilde sıralamak mümkün:

E-Ticaret Web Siteleri:%40
Kurumsal Web Siteleri:%50
Blog Web Siteleri:%60
Haber Siteleri:%60
Hizmet Sektörü Siteleri:%60

İnternet sitesinin hemen çıkma oranının yüksek olması, site ziyaretçilerinin o sitede kalması için ikna edilebilirliğinin düşük olduğu anlamına gelmektedir.

Bu oranlar ya da daha düşük oranlar başarıyı işaret eder iken, ortalamanın üstünde bir değer sitenin düzenlenmesi,üzerine düşünülmesi ve yeni stratejilerin belirlenmesi anlamını taşımaktadır.

Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nasıl Düşürülür?

1. Web Sitenizin Yüklenme Hızını Arttırın

Web sitenizin yüklenme hızı hemen çıkma oranını oluşturan başlıca faktörlerin başında geliyor. Sayfanın açılma hızı düşük ise kullanıcı beklemek yerine alternatiflere yönelecektir. O yüzden sitenizin 2-3 saniye içinde açılması gerekmektedir. 2-3 saniye üstü açılma hızı yavaş olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle hemen çıkma oranını düşürmek için dikkat edilmesi gerekilen ilk şey sitedeki görsel ve bağlantıları iyileştirerek sayfa hızını iyileştirmektir.

Tabii burada kullanabileceğimiz bir tool mevcuttur. Bu toolun adı “ Google Pagespeed Insight”dır..Bu tool sitelerin performansını, teknik özelliklerini, SEO analizi yaparak varsa eksikleri gösteren ve o eksikleri tamamlamak için adımları gösteren tooldur. Ayrıca PageSpeed Insights, web sitenizi hem mobil hem de masaüstü cihazlar için test eden ücretsiz bir hız testi aracıdır.

Sitenizin genel olarak performansını artırmak için PageSpeed Insights’ın geri bildirimlerini ve özellikle fırsatlar bölümündeki uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz.

2. Mobil Uyumluluğa Dikkat Edin

Günümüzde internet kullanımının büyük çoğunluğu akıllı telefonlar üzerinden gerçekleşmektedir. Sayfa tasarımları akıllı telefonlar veya tabletler için uyumlu değilse yükleme sorunları ve okuma zorlukları ortaya çıkmaktadır. Hemen çıkma oranının düşük olmasını istiyorsanız bu faktör asla göz ardı edilmemelidir.

3. Clickbait Yönteminden Kaçınmalısınız

Clickbait, tıklama tuzağı anlamı taşımaktadır. Kullanıcıları sayfanıza çekmek için yanlış yönlendirmeler kullanılması sonucunda sitenize gelen ziyaretçi sitenizde herhangi bir eylem bulundurmadan sayfanızdan çıkıyor. Bu sebepten kullanıcılara yanlış yönlendirmeler yapmaktan kaçınmalısınız.

4. Kaliteli İçerikler Sunun

İçerikler kullanıcının sayfanızda zaman geçirmesini sağlayan en önemli unsurdur. Bu nedenle sayfanızda sunduğunuz içeriğin doğrulanmış olması ve ilgi çekici olması gerekmektedir. Kullanıcılar bir kere fayda gördüğü web siteleri genellikle sonrasında da takip etme eğilimindedir. Bu sebepten içerik üretiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar sırasıyla şunlardır:

  • Konu başlığına göre çok uzun ya da kısa olmamalıdır.
  • Konu başlığından sapmayın.
  • Yönlendirme sayfalarına dikkat edin.
  • Anahtar kelime kullanımını belli bir düzeyde tutmaya özen gösterin.
  • Okunabilir içerik hazırlamaya dikkat edin.
  • Hedef kitlenize uygun içerikler hazırlamaya özen gösterin.

5. Sayfa Bağlantılarına Dikkat Edin

Sayfa bağlantılarında bozuk linkleri sınırlamak, düzenlemek sayfa içi geçişlerde yavaşlığı ve aksaklığı önleyecektir. Diğer yandan hatalı ve silinmiş sayfaların devre dışı bırakılması site hızını etkileyen faktörler arasındadır.

6. Kullanıcıları Etkileşime Davet Edin

Sitenizi ziyaret eden bir kullanıcının saniyeler içinde dikkatini çekmelisiniz. Bu hemen çıkma oranınızı ciddi şekilde düşürecektir. Bunu en iyi yapan ise videodur.

İçeriğinizle alakalı kendiniz özgün bir video çekip sitenize ekleyebilirsiniz ya da YouTube gibi dış kaynaklardan alarak sitenize gömebilirsiniz.

7. Bounce rate yüksek olan sayfaları iyileştirmek

Bounce rate’i yüksek olan bir sayfada öncelikle bu metriğin neden yüksek olduğu araştırılmalıdır. Daha sonrasında yapılması gerekilen müdahale anında yapılmalıdır. Çünkü bir sayfanın kötü olması demek kullanıcının diğer sayfaları gezmek için hevesinin kırılması anlamına gelir. Bu sebepten bounce rate’i yüksek olan sayfaların iyileştirilmesine ve gereken çözümlerin yapılmasına dikkat edilmelidir.

8. Heatmap (ısı haritalarını) kullanmak

Arayüz tasarımında çok ilgi gösterilen ya da gösterilmeyen alanların tespit edilmesi, göz tabibi ve okuma akışının anlaşılması amacıyla heatmap kullanılmaktadır. Bu sayede arayüz yeniden ele alınabilir, içerikler, formlar, butonlar veya reklamlar yeniden konumlandırılabilir.Dışarıda bir çok ısı harita uygulaması mevcut ama favori olanlar Hotjar ve CrazzyEgg. Sitenize küçük bir javascript parçası eklersiniz. Tool, insanların sayfanızı nasıl okuduklarını, tıkladıklarını ve sayfanızda nasıl gezindiklerini izlemeye başlayacaktır.

ısı haritası bounce rate

9. İç linkler (bağlantılar) eklemek

İç bağlantı resmi tanımı şu şekildedir: İç bağlantılar, aynı etki alanındaki sayfalara işaret eden bağlantılardır.

İç linklemenin amacı şunlardır:

  • Sayfa gezinmesini kolaylaştırır.
  • Aynı sitenin sayfalarını birbiri ile ilişkilendirir.
  • Arama motorlarının bir web sitesinin önemli sayfalarını keşfetmesine yardımcı olur.

iç linkleme bounce rate

İyi bir iç linkleme de ana sayfa web sitesinin en önemli sayfalarına ve ardından her sayfa bilgi içeren diğer sayfalara bağlanır. Arama motorlarının çalışma şekli, tarama ve dizine ekleme işlemi sırasında ana sayfadan bir web sitesini taramaya başlaması ve ardından aynı web sitesinden daha fazla sayfayı keşfetmek ve dizine eklemek için bağlantıları takip etmesidir.İç bağlantılar, site için hangi sayfaların önemli olduğunu arama motorlarına göstererek bu süreçte onlara çok yardımcı olur.

Zayıf iç linkleme de arama motorları anasayfaya ulaştığında, sayfaya erişecek ve sonra ayrılacaktır.

10. İçindekiler tablosu eklemek

İçindekiler tablosu, kullanıcıların sayfanızdan istedikleri ana şeyi anında bulmalarına yardımcı olur. Ve kullanıcılar içindekiler kısmındaki herhangi bir linke tıkladığı an direkt o sayfaya yönlendirilir.

içindekiler tablosu bounce rate

 

11. Mobil kullanıcı deneyimini iyileştirmek

Search Engine Land’e göre, artık tüm çevrimiçi trafiğin %57’si mobil cihazlardan gerçekleşmektedir.

Bu yüzden, düşük bir Hemen Çıkma Oranına sahip olmak istiyorsanız, sitenizin telefonlarda ve tabletlerde gerçekten iyi çalışması gerekir.

Peki bunu nasıl yapacaksınız:

Öncelikle, sitenizin farklı mobil cihazlarda nasıl göründüğüne bakın. Bunun için mobiReady adlı ücretsiz bir araç tavsiye ediyorum.

Ardından, sitenizi farklı cihazlar kullanarak gerçekten kullanmanız gerekir. Bu şekilde, her bağlantının ve düğmenin çalıştığından emin olabilirsiniz.

12. Exit-Intent Popups (Çıkış niyeti pencereleri)

İnsanları rahatsız eden açılır pencereler hemen çıkma oranını yükseltmektedir. Rahatsız edici pop-up’ların aksine Exit-Intent Pop-up’ları yalnızca birisi sayfanızdan ayrıldığında görünür.

Ziyaretçilerinizin %50’sinin sayfanızdan hemen çıktığını varsayalım.

exit intents popup bounce rate

Ve bir Exit-Intent Popup’ı test etmeye karar verdiniz. Ve bu açılır pencereyi gören kişilerin %10’u e-postalarını girip dönüşüm gerçekleştiriyor. Ayrıca elinizde artık bir kullanıcı datasıda olmuş oluyor.

Conversion Rate vs Bounce Rate karşılaştırması

Conversion rate,web sitenizin istenen bir hedefi ( conversion ) tamamlayan ziyaretçilerinin toplam ziyaretçi sayısı içindeki yüzdesidir. Yüksek conversion rate, başarılı pazarlama ve web tasarımının göstergesidir. Düşük bir conversion rate oranının sebebi şu sorunlardan biri olabilir:

  1. Siteniz ve açılış sayfası tasarımınız görevleri tamamlamayı zorlaştırıyor veya verimsizleştiriyor. Gelin bunun çözümlerine bakalım:
  • Başlığınızın değer teklifinizi net bir şekilde ilettiğinden emin olun.
  • Düğmenizin bulunduğu yeri büyütmeyi veya yüksek kontrastlı bir renk kullanmayı deneyin.
  • Önemli sayfa öğelerini (formlar ve düğmeler gibi) ekranın üst kısmında tutmaya dikkat edin.
  • İnsanları harekete geçmeye teşvik eden güçlü bir harekete geçirici mesaj (cta) kullanın
  • Yüksek kaliteli görsel kullanınmaya dikkat edin.
  • Açılış sayfanıza bir video eklemeyi düşünün
  • Sitenizin ve açılış sayfalarınızın mobil cihazlarda iyi performans gösterdiğine dikkat edin.
  • Potansiyel müşterilerin size sohbet veya telefon yoluyla ulaşmasını kolaylaştırın.
  1. Teklifiniz temel dışı (çok pahalı veya hedef kitleniz için yeterince değerli değil)
  • Conversion rate oranınızı iyileştirmek için mutlaka teklifinizi iyileştirmeniz gerekmektedir. Verdiğiniz teklif yeterli değil veya hedef kitleniz ile uyuşmuyor ise conversion rate oranınız düşük olacaktır.

Bounce rate, çoğunlukla web sayfalarına uygulanan hemen çıkma oranı, tek sayfalık oturum sayısının toplam oturum sayısına bölünmesiyle hesaplanan bir yüzdedir. Tek sayfa oturumu, birisinin web sitesini ziyaret etmesi ve ayrılmadan önce yalnızca tek bir sayfayı görüntülemesidir. Yani bir kullanıcı sitenize gelir ve yalnızca 1 sayfadan sonra ayrılırsa, geri döndü olarak sınıflandırılır. Eğer ürününüzü veya hizmetinizi sitenize gelen kullanıcıya göstermek amacıyla yaptığınız sayfanın bounce rate’i yüksek ise bu sayfanızda bir sorun olduğunu göstermektedir.

Bounce Rate ile Exit Rate arasındaki fark

bounce rate ve exit rate karşılaştırması

Bounce rate, bir sayfaya gelen ve aynı sayfadan ayrılan kişilerin oranını bize sunan bir metriktir.Örneğin; bir ziyaretçi sayfanıza geldi ve saniyeler sonra sayfayı kapattı.Bu bir hemen çıkma olayıdır.

Exit rate, yani çıkış oranı ise bir web sitesinde herhangi bir sayıda sayfayı ziyaret ettikten sonra belirli bir sayfadan ayrılan kişilerin yüzdesini gösteren metriktir

Örneğin; ziyaretçi sitemizdeki makaleye geldi.Sonrasında, dahili bir bağlantıya tıklar ve başka bir makaleye gelirler. Ve ikinci makaleyi okuduktan sonra tarayıcılarını kapatıyorlar. Ancak ziyaretçi sitenizden ikinci yazıda ayrıldığı için o sayfanın çıkış oranı artacaktır.

Landing page (tek sayfa) bounce rate

Eğer kullanıcıları gönderdiğimiz sayfanın bounce rate oranı yüksek ise öncelikle bounce rate oranını arttıran nedenleri bulmamız gerekir.Kullanıcıları gönderdiğimiz sayfanın tasarımı, etkileyici içerik, net başlık olması, bounce rate oranımızı arttırmama açısından başlıca faktörleridir. Gelin şimdi bu faktörlere bir göz atalım:

  • Etkileyici İçerik Oluşturun

Açılış sayfanızda yazdığınız içeriği hedef kitlenizi göz önünde bulundurarak içerik uzunluğunu belirlemenizde fayda vardır.Güçlü bir CTA içeren kısa bir açılış sayfası da bounce rate oranını düşürmenizde yeterli olacaktır.Açılış sayfası ne kadar uzun olursa olsun içeriğin kullanıcı açısından dikkat çekmesi gerekmektedir.

  • Net, Mantıklı Başlık

Ziyaretçi sayfaya geldiğinde, nerede olduklarını ve ürün veya hizmetin neyle ilgili olduğunu hemen net bir şekilde anlamalıdır.Mesaj açık, mantıklı ve ikna edici olmalıdır. Ve bunu yapmanın en iyi yolu, sağlam ve doğrudan konuya değinen bir başlık kullanmaktır.

  • Sayfa Tasarımı

Kullanıcıları yönlendirdiğiniz sayfanın tasarımı basit ve kullanıcı odaklı olmalıdır. Ziyaretçi aradığı içeriği anında basit bir şekilde bulabilmelidir.İçeriğin yazıldığı yazı boyutunun bile kullanıcı üzerinde etkisi vardır.Sayfa tasarımı hedef kitleye uygun, basit bir şekilde tasarlanmalıdır.

Bounce Rate ile SEO İlişkisi

SEO kesinlikle web sitemiz için önemli olan konulardan bir diğeridir.Hemen çıkma oranının doğrudan olmasa da dolaylı yoldan arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamalara etki ettiğini söylemek mümkündür. Yavaş açılan web sayfaları hemen çıkma oranının yükselmesine sebep oluyor. Örnek vermek gerekirse yine kullanıcılara kötü bir kullanıcı deneyimi yaşatan web sitelerinin de hemen çıkma oranının yüksek olduğunu söylemek mümkündür.Yüksek bir hemen çıkma oranı genellikle aşağıdaki SEO zayıflıklarından oluşmaktadır:

  • Yavaş yükleme hızı
  • Kötü web site tasarımı
  • İçerik ve anahtar kelimeler arasındaki uyumsuzluk
  • Mobil optimizasyonu kötü web sitesi

Ayrıca Google bu sorunları önemsiyor ve düzeltmenizi istiyor.

Bounce Rate ve Google Ads

Google Analytics verilerini Google Ads panelinde görmek için öncelikle Google Ads hesabınızda otomatik etiketlemeyi etkin hale getirmeniz gerekmektedir. Bounce rate oranınızı Google Ads hesabınızda görmek için Google Analytics ile Google Ads hesabınızı birbirine bağlamanız ve site metriklerini içe aktarmak için Google Analytics görünümlerini seçmeniz gerekmektedir.

Ardından Google Ads’te sütunlar kısmına tıkladığınızda Google Analytics verilerini içeren sütunları göreceksiniz. Ardından o sütundan hemen çıkma oranını seçtikten itibaren insanların sitenizde nasıl bir eylem gerçekleştirdiğini görebilirsiniz ve sitenizde ona göre bir iyileştirme yapabilirsiniz.

Bounce Rate Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bounce rate (hemen çıkma oranını) ölçmek için hangi araçları kullanabilirim?

Bounce rate oranını Google Analytics  üzerinden görebilirsiniz. Google Analytics’te bounce rate oranınızı görebilmek için yapmanız gerekenler sırasıyla şunlardır:

  • Google Analytics hesabına giriş yapın.
  • Ardından sol taraftan davranışlar sekmesine tıklayınız.
  • Sonra açılan sekmede alt kategori olarak genel bakışa tıkladığınızda hemen çıkma oranı gelen sayfada gözükecektir.

İyi bir bounce rate nedir?

Sektörden sektöre farklılık göstersede genel olarak %40 ve altında olması iyi bir bounce rate oranı diyebiliriz. Eğer hemen çıkma oranı %60 üzerindeyse siteyi ziyaret eden kullanıcılar sayfada aradıklarını tam bulamıyor veya site ona rahat bir deneyim sunmadığından geri çıkıyor.

Bounce rate oranını nasıl iyileştirebilirim?

Bounce rate oranını düşürmek için aşağıdaki faktörleri uygulayabiliriz. Bu maddeler şunlardır:

  • Kullanıcı deneyimi iyileştirilerek,
  • Alakalı içerikler sunarak,
  • Clickbait’ten kaçınarak,
  • Mobil uyumluluğa dikkat ederek,
  • Sayfa linkleri kontrol edilerek,
  • Kullanıcı etkileşimi arttırılarak bounce rate oranı iyileştirilebilir.

Kaynakça:

1, 2, 3, 4, 5

Gökhan Tüz

Dijital Pazarlama Uzmanı Gökhan Tüz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu